Propolis
Engin Arıcılık
Propolis
Propolis
Propolis, çam, meşe, okaliptüs, kavak, kestane vb. ağaçlar ve bazı otsu bitkilerin tomurcuk, yaprak ve benzeri kısımlarından işçi bal arıları tarafından toplanan bir arı ürünüdür.
Bal Arısı bu maddeyi, polenle ve birtakım bezlerden salgılamış olduğu aktif enzimlerle karıştırmaktadır.
Propolis toplandığı yöreye ve kaynağına bağlı olarak sarı yeşilden koyu kahverengine kadar rengi değişen, yapışkanımsı, zamki bir maddedir.
Apiterapide Propolisin Kullanımı V Dokuları onarıcı, damar büzücü, kan pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama, cilt rahatsızlıkları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
✓ Tüm arı ürünlerinde olduğu gibi oluşabilecek alerjik reaksiyonlara karşı önlem alınmalı, bir tip doktorunun önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır. (Ali Korkmaz, Anlaşılabilir Arıcılık, Ceylan Ofset, 2. Baski, S. 364-371)
✓ çok sayıdaki etkisinden dolayı propolisten elde edilebilecek ürün yelpazesi de hayli geniş. Propolis tıpta, kozmetikte ve gıda sektöründe kullanılıyor. Propolisli tabletler, pastiller, cilt kremleri, nemlendirici kremler, şampuanlar, rujlar, diş macunları ve ağız spreyleri gibi ticari ürünler var. Ülkemizde propolisle ilgili çok az yerli ürün bulunmasına karşın çok sayıda ithal ürüne ulaşılabiliyor.
Propolis kullanımında üzerinde durmamız gereken en önemli nokta propolisi kovandan alır almaz ham bir şekilde tüketmemek olacaktır.
Yaygın olmasa da bazı kişilerde alerjik tepkilere neden olabilmektedir, bu tepki genelde deri yangısı şeklinde gözlenmektedir.
Bundan dolayı propolisi mutlaka işlenmiş halde tüketmek gerekir, çünkü işlenme sırasında alerjik etkisi yüksek oranda yok olmaktadır.
En önemli özelligi daha önce de değindiğimiz gibi antimikrobiyal özelliği. Bunun yanı sıra iltihap önleyici, ülser önleyici, lokal anestezik, karaciğer koruyucu, bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerini sayabiliriz.
Üstelik propolisin her geçen gün yeni etkileri keşfediliyor.
http://www.maranki.com/1402_Bal-Arilarindan-Gelen-SaglikPropolis.html
BAL MUMU
✓ Saf balmumu ağızda çiğnendiğinde dişlere yapışmaz. Kötü tat ve aroma hissedilmez
✓ Ozeri tırnak veya herhangi bir şeyle kolayca çizilmez. Terebentin içinde tamamen erir. Sudan hafif olup suyun yüzüne çıkar.
✓ Saf balmumu, ateşe atılırsa tamamen yanar, ortama güzel bir koku yayılır. Balmumunun Kullanım Alanları V Çeşitli merhem türü ilaçlar ile yüz kremlerinin yapımında, dişçilik alanında, su geçirmez maddeler ile askerlerin kullandığı çeşitli malzemelerin yapımında, ağaçtan yapılmış esyaların parlatılmasında, parke vernigi yapımında, boya endastrisinde heykel ve biblo endüstrisinde, ışık kaynağı olan mum üretiminde, parfümeri endüstrisinde kullanılmaktadır.
(Ali Korkmaz, Anlaşılabilir Arıcılık, Ceylan Ofset, 2. Baski, S. 377. 382)